Terrorist-attacken i Stockholm

Jag hade precis landat i Köpenhamn när jag öppnade Twitter och skrek rakt ut till min kollega, Banar, det har skett ett terrordåd i Stockholm, strax efter kl 15. Banar och jag var på väg till Malmö för att processleda ett gäng relativt nyblivna centerpartister i deras politiska arbete.
Först kom klumpen i halsen. Sen kom tårarna men de vägrade rinna ner. Jag försökte svälja flera gånger men jag var torr i hals och mun.
På en gång drogs jag tillbaka till Bagdad, de bilder av sönderbombade livlösa kroppar kom tillbaka, jag kunde känna lukten av den fruktansvärda stanken som terrorism lämnar efter sig.
Jag har nog inte förstått hur min tid i Irak 2003-2007 har påverkat mig.
Hjärtat slog hårt och snabbt, när jag satt där och väntade på tåget. Jag hörde det dunka i mina öron.
Jag har varit så nära terrorism som en människa kan komma och överleva det.
Men där var jag förbered. Där visst jag hur läget var.
Men när terrorismen slår till i min trygga, säkra hamn – ja, inget hade kunnat förbereda mig för det.
För en stund sen lyssnade jag på vår statsminister Stefan Löfvens presskonferens via radion, efter vår genomförda utbildning här i Malmö. Alla vi i bilen satt tysta. Var och en av oss med sina krigsminnen från barndomen nära i minnet. Vi försökte var och en bearbeta det vi hörde.
Jag kände mig trygg i statsministerns ledarskap. I de svenska myndigheternas arbete. Jag känner tilltro och tillit till det svenska politiska ledarskapet och det svenska samhället.
Ikväll är det inte jag som nattar barnen, men det är nog just ikväll jag skulle behövt krama dem och lukta på deras goa hals.
Den öppenhet och solidaritet som Stockholmare har visat varandra är min största tröst i denna mörka stund.
Och det är så jag kommer att minnas denna dag: då vi visade världen att kärlek, rättsstatens principer och solidaritet är Stockholms svar på terrorism. Inte hat, inte rädsla, inte intolerans, inte laglöshet.

Min bön och mina tankar går till offrens familj och vänner, de som väntade denna fredag på att mötas och snart fira helg.
Må ni finns styrka i denna svåra stund. Ni finns i mitt hjärta ❤❤❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *